הורות אפקטיבית – עבודה בצוות

הורות אפקטיבית – עבודה בצוות

לילדים יש תמיד הורים. בין אם הם נשואים, פרודים או גרושים. כהורים, מוטלת עלינו אחריות כבירה לגדל את ילדינו להיות למבוגרים בריאים, בריאות הכוללת את כל הממדים של הווייתם: פיזית, רגשית, שכלית ורוחנית. הורות אפקטיבית דורשת מנהיגות. הדרך שבה הורים נערכים ומתארגנים למשימה תקבע לרוב את ההצלחה שלהם בהשגת המטרות הללו. על מנת להגיע להצלחה מרבית, על ההורים לעבוד בשיתוף פעולה, עבודת צוות.  

לעבודת צוות מוצלחת של הורים נדרש כי חברי הצוות יעריכו ויכבדו זה את זו. כל אדם הוא ייחודי, ואין שני אנשים שיש להם בדיוק את אותם הכישרונות. ההבדלים האלה קיימים למטרה טובה, והמטרה הזו היא בכדי שהם יוכלו להשלים זה את זה.

גם אצל הורים שמרגישים שהם הזוג המושלם, האתגר הוא ליישם את המודעות הזו בחיי היומיום. דרך אחת להשיג זאת היא באמצעות מחויבות עצמית לאמונה שכל אחד מבני הזוג משלים ומרומם את האחר. אם, לדוגמה, האב מפגין יותר מנהיגות, כיוון והצבת גבולות – עליו להיות זה שאחראי לוודא שהילדים מסדרים את חדריהם והולכים לישון בזמן. אם האם, לדוגמה, סבלנית יותר, מטפחת ומבינה – תהיה היא זו שמרגיעה ומעודדת את הילדים. אם האב הוא הסבלני והמבין, שיהיה הוא המרגיע. אין זה משנה מי עושה מה, העיקר הוא שאתם מנצלים את כל המשאבים שלכם ומיישמים אותם להשגת המטרות ההתפתחותיות/חינוכיות שלכם.  

עשייה של מה שאנו טובים בו איננה אמורה לשמש כתירוץ עבור ההורה האחר להגביל את עצמו מעשיית דברים אחרים. לפעמים, דווקא העשייה של מה שקשה לנו, היא המפתח לצמיחה אישית וזוגית. העיקרון הוא ההבנה של ההבדלים שבין בני הזוג, אב ואם, איש ואישה, ולנצל את ההבדלים הללו לטובת המשפחה כולה, ולא, חלילה, כתחמושת להצית מלחמה באמצעות ביקורתיות, ביוש וכו’.

חשוב שהבעל והאישה יהיו חברים טובים. אם הם מתכננים לעבוד היטב יחד כצוות, עליהם ליהנות זה מחברת זו. חוויות חיים משותפות הן דרך מצוינת לגדל חברות שכזו. ודאו שאחוז ניכר מהפעילות המשותפת שלכם מוקדש לפעילות מהנה. הדבר יעודד רגשות חיוביים ואופטימיות בקשר לעתיד. סעודות חג, טיולים וכו’, הם זמן מצוין לבעלים לבלות זמן איכות עם המשפחה. “פער בין דורי” קטן בין הורים לילדיהם הוא דבר בריא. ההורים זקוקים גם לחיים משלהם בנפרד מהילדים. מצאו זמן בתוך הלו”ז העמוס שלכם לעשות דברים ולטייל יחד כזוג. פשוט היו חברים.

עבודה משותפת דורשת שיתוף פעולה מתמיד. אם את ובן הזוג שלך החלטתם שזמן השינה לילדים הוא שמונה וחצי, על שניכם לדבוק בהחלטה זו. יישום עקבי של כללים מוסכמים נדרש על מנת להבטיח תוצאות בנות קיימא.   

לפעמים בן הזוג האחר מחליט החלטה ספונטנית עם הילדים או מקיים אינטראקציה שלא חשבתם עליה מראש. ייתכן ואינכם מסכימים עם הדרך שבה הדבר נעשה. מכל מקום, אם תיקחו בחשבון את מטרת העל שלכם לעבודה משותפת, הדבר הטוב ביותר יהיה לנצור את לשונכם באותו רגע. מריבה לעיני הילדים איננה תורמת לאיש. מאוחר יותר, אם תחליטו שחשוב להעלות את נקודת המבט השונה שלכם, בחרו בזהירות זמן ומקום מתאימים לדון בכך. חשוב מאד לזכור מהי מטרת העל, ולא ללכת לאיבוד בעקבות מאורע זניח. הכירו בהבדלים שביניכם, וקבלו בהערכה את העובדה ששניכם משתדלים מאד, פעמים רבות גם במצבים מורכבים ולחוצים.

כל צוות נתקל לעתים בקשיים. אחת הדרכים להתמודד נכונה עם הנקודות הקשות הללו, היא ארגון של פגישות מסודרות על מנת לתכנן, להציע, להעניק משוב ולקבל בחזרה. חשבו יחד על זמן מתאים ונוח שתוכלו לדון בו במה שאירע ובכיצד הייתם רוצים שייראה המשך הדרך. כאשר מקיימים פגישה שכזו, חיוני ששניכם תהיו רגועים ובמצב רוח טוב, ובלי הסחות דעת.

כשמדובר על חינוך ילדים, רבים מיועצי המשפחה המומחים מסכימים כי הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות למען ילדיכם הוא – לאהוב את בן הזוג שלכם, כלומר, לאהוב את האבא או האמא של הילדים שלכם.

שתפי

אברהם קאס, M.A., עו"ס ויועץ זוגי ומשפחתי מוסמך

אברהם קאס הוא עובד סוציאלי מומחה בעל ניסיון רב, יועץ זוגי ומשפחתי מוסמך, ומטפל מומחה בהיפנוזה.

קליל

מאמרים נוספים