כוחה של אישה

כוחה של אישה

הרבה מאד דברים השתנו במאה השנים האחרונות. במיוחד בעבור נשים יהודיות. חשבו על כל המשימות שהאימהות והסבתות שלנו היו צריכות להתעסק בהן, ואנחנו משוחררות מהן. אנחנו לא צריכות להכשיר בשר, הקצב עושה זאת בשבילנו. אנחנו לא חייבות להכין חלות בעצמנו, שלא לדבר על כל שאר המטעמים מהמטבח היהודי, כמו עוגת דבש, רוגלך ועוד ועוד. אנחנו פשוט יכולות לרכוש את כל אלה במאפייה. ולא דיברתי על גפילטע פיש… מישהי בכלל מחזיקה את המתכון? וגם אם נחליט שאנו רוצות לעשות את הדברים האלה, תחשבו כמה שהם הפכו קלים יותר בזכות הבלנדרים, המיקסרים, מעבדי המזון, תנורים בניקוי עצמי ומדיחי כלים. כל הנוחות המודרנית הזו, שלא הייתה לנשים בדורות הקודמים.

איפה היינו מוצאות בעבר מקוואות יפים כל כך? כן, שמעתן אותי נכון. אמרתי מקווה והתכוונתי לזה. השוו את המקוואות שלנו כיום עם אלה שהיו בעבר. האימהות והסבתות שלנו גם הן השתמשו במקווה. הן התכוננו בקפידה לקראת הטבילה וטבלו גם בתנאים קשים מאד. וכעת, חשבו על המקוואות שלנו: מבנים גדולים, מרווחים וממוזגים, חדרי הכנה פרטיים, מעוצבים בקפידה ומצוידים באמבטיות, מקלחות וחדרי הלבשה, מייבשי שיער, ולפעמים גם סאונה להירגע בה. מה הסבתות שלנו היו אומרות על זה?

אתן עדיין מעוניינות להבין למה אני עוסקת בטכניקה עתיקה של ניקיון והיגיינה? האם זה כל מה שזה? האם שמעתן על המקווה שנמצא בחפירות הארכיאולוגיות במצדה? מקווה טהרה, בדיוק בממדים של המקווה שקיים בשכונה שלך, נמצא במצדה, מוקף במרחצאות רומיים. אתן מבינות, גם בישראל העתיקה, נשים הלכו למקווה. ואתן יודעות מה הכי מעניין בקשר למקווה? העובדה שהאישה צריכה להיות נקייה לחלוטין לפני שהיא נכנסת לטבול במי המקווה.  

ברמה בסיסית ביותר, ישנם שני שלבים בחייה של אישה. נעסוק בפשוט שביניהם קודם. במילים אחרות, התקופה שלאחר המנופאוזה. איך אני יכולה לומר שמה שבדרך כלל נתפס כזמן קשה ומורכב לאישה הוא פשוט? כי ביחס למקווה, שאנחנו מדברות עליו, זה ממש כך. מפני שבשלב הזה – טבילה אחת מספיקה. כל מה שאת צריכה לעשות הוא ללכת פעם אחת למקווה. את אומרת לעצמך, שמעולם לא הלכת כשהיית צעירה יותר, אז מה פתאום עכשיו? מפני שהטבילה במקווה היא מצווה, מצוות עשה שמביאה את הקב”ה אל תוך ביתך. 

זוכרת את בית ההורים שלך? אביך היה כמו מלך ואמך כמו מלכה. הילדים הכירו את מקומם, הכבוד היה רב והאהבה מלוא חופניים. בית שמקבל בברכה את הקב”ה ומצוותיו, הוא מעין בית מקדש קטן. בבית כזה שורים השלום ושביעות הרצון. כל מצווה שאדם מקיים בונה יסוד חזק ונצחי יותר מכל דבר אחר שהוא מנסה. רק מפני שלא קיימת מצווה עד עכשיו, זו לא סיבה שלא לקיים אותה כעת. ההפך הוא הנכון, העובדה שלא עשית זאת עד היום צריכה לעודד אותך לעשות את זה עכשיו. אחת מאמיתות היסוד ביהדות היא שכאשר אדם תועה, במודע או שלא במודע, מדרך התורה, הקב”ה מצפה ליום המאושר שבו הוא או היא ישובו בחזרה. 

כמה פשוט זה ללכת פעם אחת בלבד למקווה ולדעת שאת יכולה ליהנות, בכל חיי הנישואין שלך מעתה, מטהרה, ממד נוסף ומופלא של קדושה. הסיבה שלא הלכת קודם לכן, היא מן הסתם שלא באשמתך. נשים יהודיות רבות חוות תפיסה שגויה שהטבילה במקווה קשורה לניקיון פיזי, בזמן שבו תשתיות היגייניות בבית היו פרימיטיביות אם היו קיימות בכלל. אך כמו שאמרתי קודם, אין רחוק מן האמת מזה. 

מקווה הוא מקום להתנקות רוחנית המקדשת את היחסים שבין איש לאשתו. מהם היתרונות שבהליכה למקווה? אחד מהם, כמו שהסברתי קודם בקשר לטבילה בשלב זה של החיים, היתרון הוא לדעת שחיי הנישואין שלך מעתה ואילך יהיו טהורים. יש זמן טוב יותר מזה? 

צדקותן של אמותינו הקדומות שיחקה תפקיד מרכזי במסורת עם ישראל. במצרים היינו עבדים ופרעה ציווה להמית את כל הבנים הזכרים. הגברים היו נואשים ומדוכאים. הם נואשו מלהביא לעולם ילדים שיומתו באכזריות. אבל הנשים הוכיחו אותם, וטענו שפרעה רוצה להשמיד רק את הזכרים אך הגברים היהודיים גורמים להכחדת המשך העם כולו. הייתה זו האופטימיות של הנשים והאמונה שלהן שהעניקו חיים לאומה. כל אישה יהודייה יכולה להיות הכוח המנחה החזק של ביטחון בהשם, בביתה.

ואיך כל זה קשור למקווה? חשבו עד כמה חשוב תפקידה של האישה בהיסטוריה, בבית שלה, ולבעלה. הקב”ה יצר זאת כך שבעל ואישה נאמנים זה לזו יותר מכל דבר אחר, מפני שהנאמנות שלהם ממלאת אותם בשלמות, גוף ונפש. הנאמנות הזו מקיפה כל אחד מההיבטים בחיי האדם. על מנת להכניס את הקב”ה אל תוך חיי הנישואין ולזכות לברכותיו על הנאמנות והדבקות, על הנישואין להיות טהורים. טהרת האישה במי המקווה היא תקנה אלוקית. אף פעם לא מאוחר מדי – אין דבר כזה ביהדות. כל רגע הוא הזדמנות חדשה לאדם לקיים מצווה שהוא או היא עדיין לא קיימו. זוכרות איך האימהות והסבתות שלנו נאבקו לעמוד בסטנדרטים מסוימים. למה הן שאפו? להנציח את האמונה שהן אהבו, בטהרה ובשלום, זו הייתה המטרה שלהן. הבה נושיט יד להשגת המטרה שלהן, מפני שזו גם המטרה שלנו. המאמץ שנדרש כדי לקיים את הטקס החשוב הזה בהחלט שווה את התגמול הנפלא. 

מה שנשאר הוא הרצון החופשי של האישה. למה שתלכי עכשיו? מפני שהעולם, חרף כל ההתקדמות וההישגים, נמצא במצב עגום למדי. שיעור הגירושין מטפס בלי הפסקה. משפחות מתפרקות וילדים מוצאים עצמם אבודים. האווירה המוסרית בעולם היא השתקפות של הנישואין של היום. אז אם את לאחר גיל המעבר, נסי ללכת רק פעם אחת למקווה והעניקי לעצמך ממד חדש של רוחניות, ממד שיחלחל אל הנישואין שלך ואל המשפחה שלך. הכניסי את מצוות השם אל ביתך והפכי את הנישואין שלך דוגמה לחוסן, אחדות, נאמנות ואהבה. 

אל תמעיטי בערך כוחה של אישה להביא שלום מוסרי לעולם שלנו. 

אז צרי קשר עם הרב, הרבנית, או הבלנית של המקווה המקומי כדי שילוו אותך בתהליך ויסבירו לך על ההכנות הנדרשות. ואז, הביטי אל המסורת שלך, מסורת בת אלפי שנים, שתרמה לשחרור האישה, עוד לפני שזה היה אופנתי. 

שתפי