הלכות ומנהגים
לתשומת לב: זהו מדריך הלכתי מקוצר לחלק מן המנהגים העיקריים הנוגעים לאובדן היריון. אין הוא מחליף שיחה עם הרב שלכם. הלכות ומנהגים אלה נוהגים הן באובדן היריון והן בלידה שקטה, בכל מקום שהדבר רלוונטי.
לכל חלק וחלק מחיינו, מהרגעים המאושרים ביותר ועד לרגעים הקשים ביותר, יש את האופן שבו התורה, חכמתו הנצחית של הקדוש ברוך הוא, מביטה בו. התורה מספקת לנו הנחיות שמסייעות לנו לנווט את הגישה שלנו, את התגובות שלנו ואת ההתנהגויות שלנו במשך כל שלב ושלב בחיים.
מיד לאחר הפלה, עוד במהלך האשפוז, חשוב ליצור קשר ולהתייעץ עם רב מומחה, ולקבל ממנו הנחיות מפורטות ומותאמות. אולי תרצו ליצר קשר גם עם שליח חב”ד המקומי. כדאי ליצור קשר גם עם החברא קדישא המקומית, שכן הם ילוו ויסייעו עם הסידורים הנדרשים (בכמה מהמרכזים הרפואיים בארץ מטפל המרכז הרפואי בסידורים הנדרשים מבחינה הלכתית).
קבורה
על פי ההלכה, לא נדרשת קבורה או הלוויה ליילוד שנפטר לפני הגיעו לגיל 30 יום. גם שבעת ימי האבלות, הנהוגים באובדן של קרוב משפחה מדרגה ראשונה, אינם חלים במקרה כזה. אלמלא זאת, היו משפחות יהודיות שרויות באבל מתמשך בדורות עברו, בשל שיעורי תמותת תינוקות שהיו גבוהים מאד.
היסטורית, ילדים שנולדו בלידה שקטה נקברו בדיסקרטיות. פעמים רבות בני המשפחה לא השתתפו בטקס, ורק חברי החברא קדישא עצמם הם שהיו קוראים לתינוק בשם, מבצעים ברית מילה (לבנים), ועוסקים בקבורה. הקברים נותרו בלתי מסומנים לעתים רבות, וההורים לא היו מודעים למיקומם.
בשל השינויים התרבותיים והחברתיים כיום, ישנם הורים שקוראים בשם ומסמנים בדרך כזו או אחרת את מקום קבורתם של תינוקות שנולדו בלידה שקטה, ואף משתתפים בקבורה. מכל מקום, השקפת התורה בנושא לא השתנתה.
קריאה בשם
כפי שהוזכר לעיל, היילוד נקרא בשם לפני הקבורה, בדרך כלל באמצעות החברא קדישא. זאת, על מנת לוודא שההורים יוכלו לזהות את בנם בביאת המשיח ותחיית המתים. בדרך כלל נבחר שם לא שגרתי.
אם מדובר ביילוד זכר, נעשית גם ברית מילה לפני הקבורה, כך שהגוף ישוב ליוצרו בצורה המושלמת ביותר.
מפאת כבודו של היילוד שנפטר, ההלכה היהודית מגדירה את גופו כקדוש, ולפיכך כל דבר כדוגמת נשיקה, חיבוק, מגע, צילום וכדומה – הוא מחוץ לתחום.
אמירת קדיש
תפילת הקדיש איננה נאמרת במקרה של לידה שקטה. הקדיש נאמר רק עבור אלה שחיו מספיק זמן עלי אדמות כך שהם זקוקים להתעלות הרוחנית שנוצרת כתוצאה מאמירת תפילה מיוחדת זו, שצוברת זכויות עבור הנפטר בשל השבחים להשם הנאמרים בתפילה זו. מאחר שהיילוד הזה נפטר בלי ספק ללא כל חטא, נשמתו אינה זקוקה לאמירת הקדיש.
עם קבלת בשורת האובדן, וגם בהפלה, המנהג הוא לומר “ברוך דיין האמת”. הברכה הזו מאשרת את האמונה היהודית כי החיים והמוות – שניהם בידי השם במידה שווה, והוא הנותן חיים וגם הנוטל את החיים. החלטות הנתונות בידיהם של שופטים בשר ודם עשויות להיות מוטות בשל אג’נדות אישיות או פגמים אישיותיים. הקדוש ברוך הוא שופט את הכול מתוך אמת ואך ורק למען הטוב ביותר עבור כל הנוגעים בדבר. ברכת “ברוך דיין האמת” מאשרת, כי אף שאין אנו יכולים לחוש ולראות בצדק שבאובדן ילד, האמון המלא שלנו בהנהגתו של השם, אומר לנו כי גם זה, איך שהוא, לטובה.